sunnuntai 10. joulukuuta 2006

opiskelijapolitiikkaa: ruikuttaminen ja kesälomat pois

opiskelijoiden pitää lopettaa opintorahan pienuudesta ruikuttaminen. En pane pahakseni sitä, jos opintotukea korotettaisiin vuosittain kustannustason mukaan. Yksinelävä ihminen voi kuitenkin tulla nykyisellä opintotuella toimeen. On vain tingittävä elämäntyylistä. Kyllä opiskelijoilla tuntuu olevan rahaa, kun yksiössä asuminen kasvattaa suosiota opiskelijoiden keskuudessa ja kyllähän noissa baareissakin opiskelijoita näkyy. Eikä pidä ujostella lainan ottamista. Jos opiskelee sellaisella alalla, ettei valmistuttuaan pysty maksamaan baari-iltoja varten ottamaansa lainaa kannattaa miettiä, että kannattaa sellaisen alan opiskeluun aikaansa ja rahaansa käyttää. Jos ajattelee, että saamansa koulutus on niin arvotonta, ettei sillä pysty rahoittamaan edes sitä pientä osaa opiskelujen kustannuksesta mikä jää lainalla rahoitettavaksi elämiseksi valtion maksettua opetuksen, vuokran ja opintorahaa, niin ei se ole opiskelun arvoista. Humanismi ja muut harrastukset pitää kustantaa itse.

Koska opiskelija ei ole oikeutettu opintotukeen lomakuukausien ajalta on järjetöntä tunkea opiskelijat "kesälomalle", jota heillä ei ole varaa pitää. Ollaan huolissaan opiskeluaikojen pitenemisestä ja samaan aikaan pakotetaan opiskelijat pitämään vuosittain jopa neljän kuukauden työssäkäyntitaukoja kesäisin. Kesällä pitäisi tarjota oikeaa opetusta, samanlaista kuin muulloinkin. Ei ainoastaan tenttimismahdollisuuksia.

Olen avoin keskustelulle.

2 kommenttia:

Annikki kirjoitti...

jep, meidän laitoksella voi opiskella kesätkin. Samoin tietotekniikassa.

Paitsi, että kun yritin opiskella kesät, niin se ei onnistunut, kaikki jäi tekemättä. Hmm, tosin vika taisi olla alkavassa masennuksessa eikä kesäopinnoissa.

Brim kirjoitti...

Itse kuulun niihin onnekkaisiin, joilla on halpa vuokra vaikka asun yksiössä. Itseasiassa tämän kaupungin opiskelija-asuntosäätiön solussakin asuminen tulisi kalliimmaksi. Soluun en olisi voinut mennä asumaan eläimen takia, niitä ei saanut soluasuntoon ottaa. Säätiön helvetin kalliisiin yksiöihin on kahden vuoden jono.

Solua eivät lemmikittömätkään opiskelijat saa helposti. Tänäkin vuonna yliopisto joutui järjestämään opiskelijoille majoitusta paikallisille leirintäalueille (opiskelijan kustannuksella, kuinkas muuten), ja viimeinen siitä sakista taisi saada asunnon vasta tuossa loka-marraskuun taitteessa. Pienessä leirintämökissä värjöttely on paitsi kallista, niin varmasti myös ahdistavaa. Vapailta markkinoiltakaan ei kaikille löydy asuntoa, ja markkinat ovat kokonaan vuokranantajien puolella. Itselleni sattui onneksi harvinaisen eriskummallinen vuokraisäntä.

Suurissa kaupungeissa vuokrat ovat paikoin niin korkeat, että opiskelijan täytyy valita joko katto pään päällä tai syöminen. Töitä ei löydy edes kaikille halukkaille, ja itse en ainakaan olisi edes kerennyt mihinkään töihin silloin kun vielä opiskelin. Luentoja parhaimmillaan kuuteen, välillä tietysti saattoi olla parin tunnin hypäri, illalla sitten lukemaan tenttikirjoja ja väsäilemään seminaarityötä jne.

Kyllähän se Saarelan pirukin sanoi että illat töissä ja yöt luetaan, mutta mielestäni opiskelijakin on ansainnut yöunet. Opintosuoritukset kärsivät työnteosta. On tietysti joitakin, jotka ovat olleet tarpeeksi onnekkaita saamaan nappiin menneet työ- ja opiskeluolosuhteet, mutta näitä on harvassa. Riippuu täysin siitä mitä opiskelee ja mitä töitä on sattunut saamaan. Siivoaminen ja hampurilaisbaarin iltavuorossa rehkiminen on aivan erilaista kuin www-suunnittelu, jota voi tehdä kotona silloin kun itsestä tuntuu parhaalta (tietty deadlinen puitteissa, mutta voit valita otatko ensin päivätorkut ja väännät sitten koodia vai toisinpäin). Samalla voi katsella telkkaria ja jutella kavereiden kanssa mesessä ja sillä tienaakin paremmin. Silloin on helppo mennä sanomaan, että kyllä minä tein töitä opiskeluaikana eikä minulla ollut mitään ongelmaa.

Mielestäni opiskelijakin on ansainnut kesäloman. Opiskelu käy kyllä työstä, ja kyllä siitä pitäisi päästä välillä vähän latautumaan. Kaikille ei tietenkään riitä kesätöitäkään. Välillä tuntuu että opiskelijan pitää olla kone, suorittaa vuoden ympäri ja tienata itse rahansa eikä valittaa vaan. Opintorahaa korottamalla saataisiin terveempiä ja jaksavampia opiskelijoita, ja opintosuorituksetkin paranisivat.

Ne jotka baareissa istuvat, niillä on pakostikin jokin muu tulonlähde, jos ei muuta niin sivustatukea vanhemmilta. Ei opintoraha baareiluun riitä, vaikka kuinka siitä yrittäisi eritellä juhlakuluja. Ei ainakaan täällä.

Lainasta vielä sen verran, että minusta on järjetöntä velvoittaa ketään ottamaan velkaa. Ei kovin suuri kannustin. Jos olet työtön, sairas, tms. niin yhteiskunta maksaa. Jos ponnistelet ympäri vuoden saadaksesi koulutuksen ja sitä kautta työpaikan, niin ota velkaa.

Ja humanismi on toisille meistä opiskeluala, ei harrastus, toim. huom.