torstai 30. marraskuuta 2006

vaatteiden numerointia

Vaikka elän sotkussa vailla minkäänlaista järjestystä niin minulla on usein järjestysunelmia. Tänään pyykkiäpestessä suunnittelin vaatekaappi-invetaariota.

Vaatekappaleet kuuluu numeroida. Niihin voi ommella numerolapun ja mieluusti lisäksi viivakoodin (joka on turhaa vielä, koska ei ole lukijaa.) Ohjelmisto löytää koodin avulla jokaisen vaatekappaleen oikean paikan. Kun vaatteet pukee päälle täytyy koodit lukea ja kirjata käyttökerta. Myös pyykkiin pistettävät vaatteet on kirjattava, että vaatteiden kulkua voi seurata. esim. jos sukka katoaa, niin voi etsiä mitä vaihetta se on viimeksi ollut läpikäymäss.
Täten myös voisi pitää kirjaa vaatteiden käyttö ja pesukerroista. Tämä auttaisi esimerkiksi havaitsemaan ne vaatteet, joille ei ole käyttöä ja jotka voidaan poistaa. Pesukertojen laskeminen auttaisi selvittämään vaatteen keskimääräistä käyttöikää. Meneekö H&M-vaatteet helpommin huonoksi kuin kalliit.

Järjestyksellisyyde ensimmäinen askel olisi kuitenkin nostaa lattialta sinne kuulumattomat esineet. Sen jälkeen olisi aiheellista ryhtyä siihen suureen projektiin, jossa jokainen dvd-levy menisi oikeaan koteloon. Siihen pitää varata, aikaa eikä sitä voi tehdä vähän kerrassaan, koska yhden korjauksen aloittaminen aloittaa ketjureaktion.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos ideasta, tuota numerointia pitäisi minun varmaan harrastaa, ei vain vaatteiden vaan oikeastaan ihan kaiken muunkin kohdalla. Kun vaan keksisin mikä sitten on millekin se oikea paikka minne se kuuluu palauttaa :)

Anonyymi kirjoitti...

Erityisesti ajatus viivakoodista vaatteissa kiehtoo. Parittomien sukkien ongelma lienee universaali ja toistaiseksi omassakin huushollissani ratkaisematta.

Antropologi Mary Douglas muuten käsittelee kirjassaan Puhtaus ja vaara kiinnostavasti siivoamiseen ja järjestyksenpitoon sisällytettyjä merkityksiä, kysymyshän ei ole pelkästään käytännöllisyydestä, vaikka tietysti olisi kyllä käytännöllistä löytää sukkansa ym.

Pekka Eskimo kirjoitti...

minulla oli kaiken omaisuuden arkistointi ja tilastointi oikeasti mielessä kun elokuussa olin suuruudenhullulla tuulella. Koodasin hyllyt ja ripustimet ja sitten kirjasin niihin kuuluvat tavarat. Jäi pahasti kesken.
suunnitelmissa oli myös graafisen esitysmallin tekeminen, jolloin pohjapiirrustuksen kautta pystyisi hiirenpainalluksilla selvittämään tämän ja tämän hyllykön teoreettisen ja tosiasiallisen sisällön. Ehkä pitäisi ottaa vähän pienempiä haasteita, kuten, että säilyttäisin kirjat hyllyillä lattian ja pöytätasojen sijasta.

Anonyymi kirjoitti...

Ihana.