tiistai 28. marraskuuta 2006

Gladracks and Handbags

Olen vasta tässä kuussa tutustunut Manfred Manniin lainaamani Manfred Mannin kokoelmalevyn The Evolution of Manfred Mann kautta.
Korvaan pisti iloinen yllätys: Officen tunnusbiisi, vaikkakin eri versio. (alkuperäinen on tämä) sen nimi on Gladracks and Handbags. Kun joku Hesarissa on jo kirjoittanut siitä enemmän niin minä en:

http://nyt.hs.fi/tulosta/1101981656872

Muuten ei ole Manfred Mannin evoluutio mitenkään hyvään suuntaan mennyt, kun levyä eteenpäin kuuntelee. Vaikka en nyt niin keskittyneesti ole kuunnellut, pääasiassa mp3-soittimestani kuulokkeilla ja käyttäen oikeiden musiikin rakastajien halveksimaan suffle toimintoa.

Mutta hyvän on tosiaan kuunnella vanhoja yhtyeitä. On niin paljon yhtyeitä joiden nimen on kuullut monta kertaa ja joitain yksittäisi kappaleita, mutta ei vain viitsi ikinä itse ryhtyä. Sitten kun lainaa kirjastosta niin huomaa, että "ai tämäkin huippubiisi on näitten."
Näin kävi minulle Kinksin kanssa. Aikaisemmin olin pitänyt sitä yhdentekevänä vanhentuneena rokkiränkytyksenä, mutta kun lainasin levyn niin rakastuin täysin. ja nyt kinks menee beatlesien ohi. Ei Beatles minulle mikään erikoinen juttu ole ollut ja ehkä siihen on väsynyt, kun sitä on kuullut niin paljon. Oisko se ollut nimeltään the village green preservation society se levy joka voitti minut puolelleen.

radioio:n kautta kuunnellessa on ongelma valita kanavaa. Minkä genren musiikista tykkään? Rock on hyvä määre vaikka sisältää niin paljon pahaa höttöä. Mutta jättää niin paljon mielimusiikistani pois. Tonaalista musiikkiahan sen pitää olla. Ja sitten on niitä piirteitä, joita en osaa nimetä. Melodian ja rytmin piirteitä ne on mitä arvostan. Harmoniaa en osaa kuunnella ja klassisessa musiikissa käytetty elementti volyymin vaihtelu on vain ärsyttävää.

Odotan, että tietotekniikka kehittyy. olen lukenut niistä ohjelmistoista joille pitää soittaa mielimusiikkejaan, sitten kone analysoi musiikin piirteitä ja löytää sieltä sieltä sen mieltymyksen salaisuuden. sitten kone voi säveltä sellaista musiikkia kuin tykkäät. minulle riittäisi jos se suosittelisi.

Tietenkin pop-musiikin kanssa kone olisi huono ennustaja kun ihmisten mieltymyksiä varmaan paljon määrää kaikki imagot ja laulajan äänen luomat mielleyhtymät. Mutta silti uskon, että sitä kautta ihmiset löytäisivät mieleisempää musiikkia. Monet vaan kuuntelee radiota, eivät jaksa etsiä mieleisintään. Kyllä se aika usein pätee, että kun kuulee hyvän biisin niin saman tekijän albumilta saattaa löytyä toinenkin hyvä biisi. Ei tietenkään aina. Ja vielä enemmän on niitä artisteja jotka tuottavat yhden hyvän levyn ja muut on höttöä. esim red hot chili peppers oli hyvä one hot minutella. Muilla levyillä vain kelvollinen tai ei sitäkään.

Ei kommentteja: