keskiviikko 29. marraskuuta 2006

hytkytin

Sain oivallisen joululahjaidean: teen kehdon hytkyttäjän. Se nukuttaa vauvan sitteriin samalla, kun äiti voi leipoa. Ei tarvitse puolta tuntia hytkyttää kädellään, että vauva rauhoittuisi.

Sen rakentaminen olisi yksinkertaista. En ole ikinä rakentanut mitään liikkuvaa asiaa. En ole insinööri, mutta kehittelin oman suunnitelmani. Hytkytys olisi yksikertainen. sähkömoottori pyörittäisi pyörää. Pyörän ulkolaidalla olisi tappi, johon niveltyisi keppi. Kepin toinen pää on kiinnittyneenä kehtoon ja siinä se on. nivel muuttaa pyörivän liikkeen ylösalaiseksi hytkynnäksi. sopivalla clampilla voisi kiinnittää kepin sitten sitterin reunapalkkiin. Oleellista olisi, että kepin pituutta voisi säädellä, jotta moottorin voisi clampata eri kohtiin ja siten muuttaa hytkynnän amplitudia. Ja myös taajuuden säätö moottoriin olisi oleellinen.

Ongelmana on se, etten tiedä mistä sellaisia meccano-osia löytäisin joilla tämä onnistuisi. mistä riittävän voimakkaan sähkömoottorin. Jos löytäisin niin leikkisin niillä hetken.
Toimivaa vekotinta en saisi aikaan, koska ongelmia tulisi vakaudessa ja siinä miten saisi moottorisysteemin toimivasti clampattua kehdon alalaitaan. siis kokonaisuus jäisi kesken. Mutta tämä oli mukava ajatus, joka on viihdyttänyt minua muutaman tunnin. Olen myös tyytäväinen, että keksin edes teoriassa toimivan yksinkertaisen ratkaisun. en ole ongelmanratkaisija. Se lohduttaa, että on yksinkertaisia ongelmia joihin voisin oikeasti keksiäkin ratakisun. Kompastun kuitenkin käytännön ongelmista ensimmäiseen: rakennusvälineet puuttuvat.
Kompastumisen syy on peruslaiskuus. Olen kyllästynyt jo ajatukseen. En jaksa ryhtyä kyselemään ja selvittelemään.

Sitäpaitsi olisi akuutimpia oman elämän ongelmia selvitettävänä. Kuten, että tämänkin päivän olen nukkunut puoleksi pois ja toisen puoliskon päämäärättömästi surffaillut netissä luvaten, että no puolen tunnin päästä nousen ja vien pyörän korjaamoon.
Vaikka pitäisi keksiä se ratkaisu, millä pääsen takaisin opintoihin käsiksi ja mistä saan tulonlähteen.

Oleellisemmin tässä on kyse taantumasta. Minä kaipaan leluja. En suostu täyttämään velvollisuuksiani.

Toisaalta suutarin täytyy pysyä lestissään. Hytkyttimen valmistus ei ole minun ammattitaitoani. Tämä on ainoastan bisnesidea. Nyt täytyisi löytää valmistaja ja sitten markkinoida. Tietenkään valmistajan, rahoituksen ja markkinoiden löytäminen ei ole ykkösosaamistani, joten joku tekisi nämäkin paremmin. Ykkösosaamiseni on tällä hetkellä uuden tiedon omaksuminen, ja sitä kautta täytyy löytää kaupallisesti hyödynnettävissä oleva ykkösosaaminen.

Olisi kiinnostavaa haastatella jotain yrittäjää, että mitenkä ne tekee sen. Rupeavat yrittämään. Miten rahoitus käytännössä hankitaan, mistä löytyy markkinat tai miksi uskovat, että markkinoita voisi löytyä.

Ei kommentteja: