perjantai 12. lokakuuta 2007

Max Jakobson Ruotsin maahanmuutosta ja verotuksesta

Lisää Max Jakobsonin tilinpäätöstä:

Ruotsin ongelmana oli julkisen sektorin kasvu, joka yhä vain jatkui talouskriisistä riippumatta. --- Menoja kasvattivat vuodesta toiseen väestön ikääntyminen, terveyspalvelujen kallistuminen ja maahanmuuttajien määrän lisääntyminen. Seurauksena oli, että veroja oli yhä nostettava.

-Tilinpäätös, s. 234

Jakobsonin arvion mukaan maahanmuuttajat eivät suinkaan ratkaisseet väestön ikääntymisen tuomia ongelmia, vaan lisäsivät niitä. Silti Suomessa nykyään halutaan uskoa, että terveyspalvelujen kallistuminen (ja työvoimapula) ja eläkepommi voitaisiin ratkaista maahanmuuttajien määrän radikaalilla lisäämisellä. Monet jopa vetoavat Ruotsin esimerkkiin halutessaan lisätä maahanmuuttoa moninkertaiseksi. Minä olen epäileväinen. (ja aion poimia kaikki lainaukset, jotka tukevat minun näkökantaani, olkoot vaikka kuin asiayhteydestä irrotettuja.)

Teknisen kehityksen myötä henkilötyövoiman tarve koko ajan vähenee, ja uskon sen vähenevän nopeammin kuin työväestö pienenee. Työvoimapula kannattaa siis korvata ennemminkin koneellisesti kuin suurilla väestön siirroilla.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Puhumattakaan siitä, että jos suomalaisten keskimääräinen eläkeikä on se 59 vuotta, niin iso osa suurista ikäluokista on jo nyt eläkkeellä. Mutta silti vaan työttömiä on satatuhatta vai mitä se nyt onkaan.

sdasfafasd kirjoitti...

Mihinkä &&#GD(E vihreät ja edistykselliset unohtivat "kaikki hyvinvointi ei tule palkkatyöstä", käytännössä jokainen tuntemani eläkeläinen - ei ole montaa mutta on kuitenkin. Jatkaa vielä jonkin sortin työssä, ei ne heti vilttiketjuun mene, ja useat (etenkin miehet), kuolevat kirjaimellisesti saappaat jalassa.

Pekka Eskimo kirjoitti...

Max Jakobson jälkikirjoituksessaan pitää kuitenkin välttämättömänä, että Suomeen tulisi maahanmuuttajia väestön ikääntymistä korjaamaan. tarvittaisiin toki sellaisia maahanmuttjia joiden johdosta valtion menot eivät lisäänny tuloja enempää.

En kyllä tiedä tarpeeksi työmarkkinoista, että osaisin arvioida työvoimapulaa tulevaisuudessa väestön ikääntymisestä johtuen. Semmoiseen käsitykseen olen tullut, että nykyään työvoimapula on erityisesti pääkaupunkiseudulla matalapalkka-aloilla. siivoojissa ja kaupankassoissa. toinen ryhmä on jotkut metallimiehet ja muut komennusmiehet isoihin projekteihin.

ja voisin kuvitella että tällä hetkellä rakennusmiehistä saattaa olla pulaa, mutta se kyllä korjaantuu taantumalla kätevästi.

mutta uskon työvoiman tarpeen edelleen vähenevän merkittävästi. kirjastoissa on palautus ja lainausautomaatit, imuroinnin hoitaa robotti.

sähköllä toimivat automaatit toki lisäävät energian ja ympäristön kulutusta henkilöä kohden, mutta lainausautomaatti tai imurirobotti vie silti paljon vähemmän ympäristöä ja energiaa kuin vastavan homman tekevä ihminen joka vaatii autot jääkaapit ja asunnot homman tyytyväisesti hoitaakseen.

sairaanhoitajapulaa aiheuttaa erityisesti byrokratian kasvu ja se, että lähihoitajien virkoja muutetaan sairaanhoitajien viroiksi. vaikka vanhusväestön kasvaessa hoitohenkilökuntaa tarvitaan enemmän niin luultavasti työväkeä vapautuu siihen hommaan enemmän kuin riittävästi.

suurimittainen halvan työvoiman tuonti ei ole toivottavaa, koska ihmisarvo on aina riippuvainen työvoiman hinnasta.

kysymys toki on aina, että minkälaiset velvollisuudet meillä on auttaa muiden maiden köyhiä ottamalla heitä suomen elinvoimaiseen yhteiskuntaan. en vastaa.